Bugün Damat Tween’in Akmerkez’deki mağazasında randevu alarak renk analizinizi yaptırabilirsiniz.
Yapan kişi Nathalie Baur, İngiltere’nin bir numaralı renk psikoloğu. Renk psikoloğu olur mu demeyin, oluyor işte...
Renk analizi sadece saç ve ten rengine bakarak mı yapılıyor, yoksa kişiyi tanımanız gerekiyor mu?
- Müşteri bana geldiğinde önce isteklerinin ne yönde olduğunu anlamaya çalışırım. Verdiği ipuçlarını yakalarım. İşim biraz onun kendine güvenmesini sağlamak. Aynaya bakıp harika göründüğünüzü düşündüğünüzde, istediğiniz her şeyi başarabilirsiniz. Renk psikolojisinde işin içine kültür de giriyor. Örneğin Fransa’da erkekler yeni yeni kahverengi takım giymeye başladı çünkü bu ülkede kahverengi, hastalığı çağrıştıran sarıyla özdeşleştirilir.
Siyah gerçekten herkese yakışır mı, sanıldığı gibi en risksiz renk midir?
- ?ehir efsanesi. Bana yakışmaz mesela, siyah yerine koyu gri ya da lacivert giyerim çünkü bende altuni tonlar çok baskın.
Peki kimler siyah giyebilir?
- Koyu renk saçlı ve gözlü olanlar. Ya da açık yeşil, açık mavi veya ela gözlü ve koyu renk saçlı olanlar.
Ya kişilik özellikleri?
- Siyah “kontrol bende” demektir. Örneğin, birisiyle iş görüşmesi yaptığınızda kontrast renklerde giyinirsiniz, en basitinden beyaz gömlek ve siyah ceket. Üzerinizde kontrast renkler olduğu için otoriter görünürsünüz. İş görüşmesine gelen kişi ise daha ulaşılabilir, yani orta derinlikte renklerde giyinir.
Pastel renklerde giyinen biri ne mesaj verir?
- Etkisiz, işe yaramaz.
Renklerle mesaj verdiğimizin ne kadar farkındayız?
- Bilinçaltımızda bir bilgisayar var. Pembe giymiş biri farkında olmasak da bize empati mesajı verir. Bu yüzden erkekler pembeye fazla yanaşmaz ama aslında kadınların çoğunlukta olduğu bir toplantıda pembeyi kullanabilirler. Eğer kırmızı giymişsem daha cüretkâr davranırım. Bazı kadınlar bu yüzden kırmızı rujları olmadan sokağa çıkmaz. Çünkü o kırmızı ruj onların kendilerine güvenlerini pekiştirir. Erkekler ise bunu genelde kravatlarıyla yaparlar ama yaptıklarının farkında değillerdir.
Futbolcuların forma renklerinin performanslarını etkilediğini okumuştum. Kazanan renkler diye bir şey var mı?
- Kesinlikle beyaz değil! Çünkü beyaz saflığın, teslimiyetin rengi.
Dar zamanlarda moda renkleniyor mu gerçekten?
- Üç yıl önceki krizden sonra modada olup biten inanılmaz. Bu yaz bol miktarda cesur renk göreceğiz. Cesur renkler berraklığı olan insanlara yakışır. Yani baktığınızda gözleri dikkat çekici olanlara. Parlak renkli gözlülere ya da gözleri parlayan siyahilere. Ben mesela karma tonlara sahibim, beni cesur renkte giydirseniz palyaçoya benzerim.
Giydiğimiz renkler ruh halimizi etkiliyor, diğer yandan ruh halimiz giydiğimiz renkleri belirliyor. Bir tür kısır döngü. Ne yapmalı?
- Renkler bize yardımcı olur. Diyelim morun sizi daha yaratıcı hissettireceğini söyledim. Bir toplantıya giderken mor giyerek yardım almış olursunuz. Mor giydiniz diye dünyanın en yaratıcı insanı olacağınızı söylemiyorum ama bunu bir destek olarak düşünün. Bazen ruh haliniz elvermese de kendinizi renkli giyinmeye zorlamalısınız.
İnsanların en çok yaptığı renk hataları neler?
- Kendilerine bakmadan birinde bir renk görüp “Buna bayıldım. Sana çok yakışmış. Ben de alacağım” demeleri. Bence bunun nedeni kendimizle aramızda mesafe olmaması. Kendimize dışarıdan bir göz gibi bakabilmeliyiz.
melis alphan