26 Mart 2011 Cumartesi

R.E.M - ÜBerlin


J uice

Siyah herkese yakışmaz bu bir şehir efsanesi

Bugün Damat Tween’in Akmerkez’deki mağazasında randevu alarak renk analizinizi yaptırabilirsiniz.

Yapan kişi Nathalie Baur, İngiltere’nin bir numaralı renk psikoloğu. Renk psikoloğu olur mu demeyin, oluyor işte...
Renk analizi sadece saç ve ten rengine bakarak mı yapılıyor, yoksa kişiyi tanımanız gerekiyor mu?
- Müşteri bana geldiğinde önce isteklerinin ne yönde olduğunu anlamaya çalışırım. Verdiği ipuçlarını yakalarım. İşim biraz onun kendine güvenmesini sağlamak. Aynaya bakıp harika göründüğünüzü düşündüğünüzde, istediğiniz her şeyi başarabilirsiniz. Renk psikolojisinde işin içine kültür de giriyor. Örneğin Fransa’da erkekler yeni yeni kahverengi takım giymeye başladı çünkü bu ülkede kahverengi, hastalığı çağrıştıran sarıyla özdeşleştirilir.
Siyah gerçekten herkese yakışır mı, sanıldığı gibi en risksiz renk midir?
- ?ehir efsanesi. Bana yakışmaz mesela, siyah yerine koyu gri ya da lacivert giyerim çünkü bende altuni tonlar çok baskın.
Peki kimler siyah giyebilir?
- Koyu renk saçlı ve gözlü olanlar. Ya da açık yeşil, açık mavi veya ela gözlü ve koyu renk saçlı olanlar.
Ya kişilik özellikleri?
- Siyah “kontrol bende” demektir. Örneğin, birisiyle iş görüşmesi yaptığınızda kontrast renklerde giyinirsiniz, en basitinden beyaz gömlek ve siyah ceket. Üzerinizde kontrast renkler olduğu için otoriter görünürsünüz. İş görüşmesine gelen kişi ise daha ulaşılabilir, yani orta derinlikte renklerde giyinir.
Pastel renklerde giyinen biri ne mesaj verir?
- Etkisiz, işe yaramaz.
Renklerle mesaj verdiğimizin ne kadar farkındayız?
- Bilinçaltımızda bir bilgisayar var. Pembe giymiş biri farkında olmasak da bize empati mesajı verir. Bu yüzden erkekler pembeye fazla yanaşmaz ama aslında kadınların çoğunlukta olduğu bir toplantıda pembeyi kullanabilirler. Eğer kırmızı giymişsem daha cüretkâr davranırım. Bazı kadınlar bu yüzden kırmızı rujları olmadan sokağa çıkmaz. Çünkü o kırmızı ruj onların kendilerine güvenlerini pekiştirir. Erkekler ise bunu genelde kravatlarıyla yaparlar ama yaptıklarının farkında değillerdir.
Futbolcuların forma renklerinin performanslarını etkilediğini okumuştum. Kazanan renkler diye bir şey var mı?
- Kesinlikle beyaz değil! Çünkü beyaz saflığın, teslimiyetin rengi.
Dar zamanlarda moda renkleniyor mu gerçekten?
- Üç yıl önceki krizden sonra modada olup biten inanılmaz. Bu yaz bol miktarda cesur renk göreceğiz. Cesur renkler berraklığı olan insanlara yakışır. Yani baktığınızda gözleri dikkat çekici olanlara. Parlak renkli gözlülere ya da gözleri parlayan siyahilere. Ben mesela karma tonlara sahibim, beni cesur renkte giydirseniz palyaçoya benzerim.
Giydiğimiz renkler ruh halimizi etkiliyor, diğer yandan ruh halimiz giydiğimiz renkleri belirliyor. Bir tür kısır döngü. Ne yapmalı?
- Renkler bize yardımcı olur. Diyelim morun sizi daha yaratıcı hissettireceğini söyledim. Bir toplantıya giderken mor giyerek yardım almış olursunuz. Mor giydiniz diye dünyanın en yaratıcı insanı olacağınızı söylemiyorum ama bunu bir destek olarak düşünün. Bazen ruh haliniz elvermese de kendinizi renkli giyinmeye zorlamalısınız.
İnsanların en çok yaptığı renk hataları neler?
- Kendilerine bakmadan birinde bir renk görüp “Buna bayıldım. Sana çok yakışmış. Ben de alacağım” demeleri. Bence bunun nedeni kendimizle aramızda mesafe olmaması. Kendimize dışarıdan bir göz gibi bakabilmeliyiz.


melis alphan

22 Mart 2011 Salı

Nezih Ünen - Anadolunun Kayıp Şarkıları



yar tamamen arap şekeri tadında
yar bana doktor, bana derman

Tavla

meteliğin iki kez üst üste tura gelmiş.
insanlara takmak en büyük hakkın tabi ki..

Nedim Gürsel - Şeytan, Melek ve Komünist




KİTAPTAN:





" ne işe yarar bir duvar? mekani bölmeye, içine hapsolduğumuz, sevişipp uyuduğumuz, ecel gelince can çekiştiğimiz odaları yapmaya değil mi? ya da bir bahçeyi çevirmeye, avluyu sokaktan, hapishaneyi özgürlükten ayırmaya. önünde dikilip, eller arkadan bağlı, kurşuna dizilmeye de yarayabilir, işemeye de..."




"her defasında biraz daha yakınında duyacaksın ölümü, boğanın sivri boynuzu her tavır alışında bir parça daha yakınından geçecek. ve düşmana değil, tutkuyla sevdiğin kadına da değil, ancak ölüme teslim olacaksın..."



"masam, kağıtlarım, yazı makinam
üstüm başım kan içinde
kan içince kaldırımlarından geçtiğim şehirlerin
duvarlarda ellerimin izleri kan içinde
yarmışım göğsümü
yüreğimi yiyoruz bir dişiyle beraber..."






"dolaptan bir şişe rakı çıkarıp açmış, içtin mi çok içeceksin evlat! diyerek çay bardaklarına doldurmuştu.."






"şeytan zalim olur, zalimse yalancı ve kurnaz..




"nazım hikmet'in şiirlerinden öğrenmişlerdi başkaldırıyı, yoksulları sevmenin komunizm olduğunu düşünecek kadar da saftılar."



J