5 Eylül 2010 Pazar

Türk Modasının Daha Çok Yolu Var...

Kimi birkaç defileye katılıp şehri gezdi, kimi her tasarımcıyı takip etti. Kanı şu: Hüseyin Çağlayan ve Dice Kayek'le gurur duymalıyız. Zeynep Tosun da defilelerin gelecek vadeden tek ismi

İstanbul Fashion Week'e (IFW) katılan yabancı basının profili genel olarak iyiydi. İkonik moda yazarları Anna Piaggi'den Lynn Yaeger'a, ünlü Purple dergisinin kurucusu Olivier Zahm'dan Elle dergisinin uluslararası yayın yönetmenlerine kadar çok kişi geldi. Ama bu isimleri sadece birkaç defile ve etkinlikte görebildik ne yazık ki. Onlara verilen programda beş defileye girme şartı belirtilmiş, kalan zamanlarında şehri gezmeleri söylenmişti. Türk modasını gerçekten merak edenler takip etti bütün defileleri. Onlar arasından da, yer bulamayarak defileleri terk edenler oldu. Çoğu, Türk modasının daha çok gelişmesi gerektiğini söylüyor. Herkesin aklında kalan isim, Zeynep Tosun, sonra da Niyazi Erdoğan olmuş. Bir de Aslı Filinta'yı keşfetmişler, yine... Bu üçü dışında da ortak beğeniye hitap eden ne yazık ki kimse zikredilmiyor...

JEAN PAUL CAUVIN Fashion Daily News moda editörü
Başarı için trend lazım
"IFW'e üçüncü kez geldim. Bazı defileler iyi stilize edilmemişti. Türk tasarımcılar uluslararası basın ve stilistlerden görüş almıyor. O yüzden iyi de olsa koleksiyonlar, çok ağır veya başlangıç seviyesinde görünüyor. Aslı Filinta ve Niyazi Erdoğan'ı çok başarılı. Diğer taraftan ağırlığı olan birçok tasarımcı (Arzu Kaprol, Özlem Süer, Bahar Korçan) hâlâ genç tasarımcıların hatalarını yapıyor. Global pazarda başarılı olmaları için yenilikçi olmaları ve trend yaratmaları gerekiyor."

JOSEPH ERRICO / Nylon dergisi moda direkt
Bu şehrin zenginliklerinden faydalanın
"İstanbul, çok güzel kontrastlarla ve esin kaynaklarıyla dolu bir şehir olduğu için tasarımcılar çok şanslı. Bunu Dice Kayek'in İstanbul Modern'deki sergisinde de gördük. Genç tasarımcılar, Dice Kayek ile Hüseyin Çağlayan'ın yaptığı gibi bu şehrin zenginliklerini, kültürlerine hapsolmadan eşelemeli. Zeynep Tosun'un tasarımları hem taze, hem global, hem de modaya uygundu. Bütün iyi tasarımcılar, çevrelerindeki ilhamı işlerine uyarlar. Bunu yaparken de zamanın ruhunu yakalarlar."

EVELİNA KHROMTCHENKO L'Officiel Rusya, yayın yönetmeni
Rusya'da Türk modası günü yapalım!
"Türkiye'de moda haftası yapılması çok doğru bir şey. IFW de ülkenin kumaşlarını, yünlerini, derilerini ve takılarını tanıtmak için iyi bir fırsat. Dice Kayek sergisine bayıldım. Favorim, pembe lokum elbise oldu. Arzu Kaprol, Bora Aksu ve Özlem Süer'in defilelerini de beğendim. Hakan Yıldırım'ın kendi koleksiyonunu göstermemesine üzüldüm. Biraz mağazaları da gezdim. Beymen, dünyadaki en iyi ayakkabı seçimlerinden birine sahip. Gelecek yıl Rus Moda Haftası sırasında bir Türk günü yapmaya ne dersiniz? Türk modası hâlâ 90'ların başındaki ucuz kıyafetlerle biliniyor. Rusya'nın bunları unutması ve modern Türk tasarımlarını görmesi iyi olurdu."

CATHERINE MALISZEWSKI Le Monde gazetesi moda editörü
Henüz kumaşın ötesine geçememişsiniz
"Türkiye bugüne kadar kumaşlarının kalitesiyle kendini tanıttı. Ama bu sefer kalite öne çıkarılamadı. Türk tasarımcılar henüz kumaşın ötesinde düşünme, kıyafeti farklı algılama noktasına gelememiş. Moda bir duruş, bir styling, bir yeniliktir; dünyadaki tüm potansiyel müşterileri baştan çıkarmaya çalışmaktır. Şehri gezip mağazaları da gördüm. Tasarımlar uluslararası pazarların beklentisini karşılayacak nitelikte değil. IFW'te de tek detaya odaklanmak yerine her şeyi tek parçaya yükleme hevesi gözlemledim. Dünyadaki genel moda akımlarıyla çok ilgisiz bir yerdesiniz. Sadece birkaç tasarımcı mesajlarını doğru sunabilmişti. Bunlar Niyazi Erdoğan ve Mehtap Elaidi'ydi. Aslı Filinta ise ülkenizde gördüğüm en özgün tasarımcı. Kendine ait bir dünyası var ve bunu kıyafetlerine çok güzel yansıtıyor. Uluslararası boyuta yürümek isteyen Türk tasarımcılar yurtdışına gidip gelmeli. Farklı kültürlere açılmalı, özlerini tekrar keşfetmeliler."

SUSIE LAU / Stylebubble.com
Aklımda yalnızca Zeynep Tosun kaldı
"İstanbul'u çok sevdim. Zaten en iyi tasarımcılar da, şehri koleksiyonlarına aktaranlardı; Zeynep Tosun gibi. Defilelerden aklımda bir tek o kaldı. Diğerlerinde ciddi bir emek ve işçilik vardı. Ama çoğu zaman onlarca detayı birden kullanmaya çalışmışlardı. Kimi, ünlü isimlerin stillerine bağlı kalmıştı, kendi stilleri yoktu. IFW'e tasarımcı kabul sürecine dikkat edilmeli. Etkinliği güçlendirmek için Hakan Yıldırım gibi isimlerden özel şovlar istenmeli, genç tasarımcılar sponsorluklarla desteklenmeli. Mesela Beymen pekala bu işe soyunabilir."

LYNN YAEGER / Vogue.com
Daha çok bilgilendirilmeliydik
"İstanbul halkının inanılmaz çeşitliliği ve bunun hem sokaklara hem de podyumlara yansıması heyecan vericiydi. Harika zaman geçirdim. Ama defile çadırına ulaşımın daha kolay olmasını ve yabancı basının tasarımcılarla ilgili daha çok bilgilendirilmesini isterdim."

yaprak aras sahinbas

2 yorum:

  1. evet ben de okudum ve güzel derlenmiş bir yazı ama yine de hatice gökçe ve simay bülbül'ün de ben bu isimler arasında sayılması gerektiğini düşünüyorum

    YanıtlaSil
  2. bu islerin buyuk bolumu, her ne kadar butceyle alakali olsa da, uzun donemde insana yatirimla bi yerlere gelinebilecegini dusunuyorum..mesela beni uzen arzu kaprolun isleriydi. butceyse butce, gucse guc...gecende ugurkan erez 5 milyon dolar verin butun dunya bizi konussun diyo...dusunce kit yani.onemli olan bu zihniyeti degistirmek...herseyin paraya bagli oldugunu dusunen o kadar cok insan var ki inan sasiriyorum..evet para gereklidir ama insana yatirim daha onemlidir...sen memleketin genclerini, tasarim mezunu pirlanta gibi insanlari defterlerinde birer maliyet unsuru olarak gordugun surece, vizyonun olmadan gunu kurtardigin surece, kusura bakmicaksin kardesim bole elestirirler...20 sene sonra dunya insani olabilmis kusak alir goturur bu sektoru. ama 20 yildan once, teoriden yoksun alayli insanlarla bundan fazlasi olmaz...mesele tamamen vizyon meselesidir...maxi jazz u dont need eyes to see u need vision:)))

    YanıtlaSil