21 Kasım 2011 Pazartesi

Ali Ayçil - Ceviz Sandıklar ve Para Kasaları****






KİTAPTAN:




"yeni cikmis bir kitabin raflardaki yeri aklimizi kurcaliyor. yeni cikmis bir kitap, yeriden hic cikmayan o kuskunun cevabini verir umidiyle, harflerin caliliginda bir sigirtmac gibi dolasiyor..."




"bir cevap eksik kaldi diyoruz; bir cevap eksik, peki kitaplarada degilse karsiligi nerede?"






"altını kalın sablonlarla cizdigimiz sozcuklere benzemiyor bir kadin; bir kadin, karsisinda sapkadan tavsan cikardigimiz patronlara da benzemiyor...."






"kimseden guc almadi, kimseye dayanmadi. kimse kadar okumadı, kimse kadar konusmadi, kimse kadar bagirmadi. ve bu tabanlari ziftli cay ocagi ister dolup tassin, ister masalara yalnizca sinekler konup kalksin, her hafta yapmasi gerekeni yapmaya devam etti. yani her hafta, tertemiz, beyaz bir karton satin aldi. her hafta o kartonu bir masanin uzerine serdi. sonra, siyah kalin bir sablonla, her hafta bir ayet bir hadis yazip itinayla duvara asti. saclari siyahken de bunlari yapti, saclari kirken de. hic ilgilenmedi ciraklarin patron olusuyla. okumuslarin zamanla yan cizmeleri de onu alakadar etmedi. icimizden bir tek o, diye gecirdim icimden; icimizden bir tek o, durdugu yeri hic terk etmedi. yaptigini yapmaktan hic vazgecmedi...."







"kimileri iki bilinmeyenli bir denklemin ikinci bilinmeyenini bir turlu cozemedikleri icin, kimileri ozneyle nesnenin yerini karistirdiklarindan, kimileri hazirladigi kopyayi evde unutacak kadar dalgin oldugundan; ya bir tatil sonrasi bir daha okula donmemisler, ya da puani ciliz bir diplomayla halk ormanina katilmislardir.."






"babam nerede? sorusu, insan yavrusunun sordugu en agir, en alingan sorulardan birisidir. cunku annenin nerede oldugunu sormaz cocuk. o basindan beri hep burada, yani basindadir..."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder