25 Mart 2010 Perşembe

Tween Rocks

Big in Japan’i bilir misiniz? şarkıyı bilirsiniz muhakkak da... Esas ne anlama geldiğini bilir misiniz?

ABD veya Avrupa’da esamesi okunmayan, artık gözden düşmüş müzisyenler, ünlüler vardır hani. Ama mesela bunlar Uzakdoğu’da veya az gelişmiş ülkelerde acayip popülerdir. O ülkelerde gördükleri rağbete rağmen ölçü Batı olduğundan, başarıları da pek bir şey ifade etmez.
İşte Tween bunun tam tersi. Modada emekleyen Türkiye’de insanlar Tween’in başarılarından bir haber iken marka, modayı yöneten şehirlerden Londra’da tozu dumana katıyor.
Birkaç yıl önce Tween koleksiyonunu gördüğümde şaşırmıştım. Belki de ilk kez bir Türk markası kültürümüzü bu kadar başarılı bir şekilde modernize ederek giysilere aktarabilmişti. Sonra yurt dışında ünlülerin Tween markalı ürünler giydiğinin haberini alıyordum. Tamam, işler iyi gidiyordu, farkındaydım ama gelişmeleri yerinde, Londra’da gördükten sonra aslında hiçbir şeyin farkında olmadığımı anladım.
Erdem, Bora Aksu, Hakan Yıldırım, hepsi şu anda Londra’da dikkatle izlenen Türk tasarımcılar. Gazeteler, dergiler İstanbul’un moda arenasında yükselişe geçtiğini yazıp duruyor. Fakat inanın, bir Türk markasının yurt dışında, hem de niş segmentte yükselmesi bana en az Türk tasarımcıların başarısı kadar heyecan veriyor. Çünkü bu zor iş. Para, yatırım, bağlantılardan önce vizyon gerektiriyor. Ve ne yazık ki Türkiye’de tekstil sektöründe bu vizyona sahip patronların sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
Tween bunu becerdi. Tamam, çok para döktü. Ama bununla yetinmedi. David Bradshaw gibi moda sektörünün kilit isimlerinden biriyle anlaştı ve hepsinden önemlisi onun söylediklerini dinledi, merak etti, öğrenmeye çalıştı.

EN ÜNLÜ MARKALARLA OMUZ OMUZA

Bakın şimdi Londra’nın en önemli büyük mağazası Harvey Nichols’da erkek bölümüne girdiğiniz an karşınıza ilk Tween çıkıyor. Ürünleri Marc by Marc Jacobs, McQ, Acne gibi erkek modasının en önemli markalarıyla yan yana standlarda satılıyor. Harvey Nichols’daki satışlar geçen senenin iki katına çıktı. Geçtiğimiz hafta mağazanın yenilenen vitrininde sadece iki tane erkek cansız manken yer alıyordu ve bunlardan biri baştan ayağa Tween ürünlerle giydirilmişti. Size bir şey ifade etmiyor mu? O zaman söyleyeyim. Bu çok çok önemli bir şey.
Ülkedeki birçok niş mağazada Tween satılıyor ama belki de en önemlileri Marylebone High Street’teki Matches. Markanın ürünleri burada da Burberry Prorsum, YSL gibileriyle omuz omuza sergileniyor.
Bugüne kadar milliyetçi damarımın kabardığı hiç olmamıştı. Ne maçta ne marşta... Fakat Londra’da Tween’in Londra moda perakendesinin yeni ve tasarım markaları konusunda lider showroom’u Fourmarketing tarafından pazarlandığını görünce...
Alexander McQueen, John Galliano ve Vivienne Westwood’un şöhretlerini borçlu olduğu mağaza Harvey Nichols’ın satın alma departmanının başındaki adamın markayı nasıl el üstünde tuttuğuna şahit olunca...
Resmen şaşırdım, duygulandım, gururlandım.
Londra’nın moda otoritelerinin birleştiği nokta şu:
Tüketici Tween’i bir Türk markası olarak değil, uluslarası bir marka olarak görüyor. Ve bu kez bu iyi bir şey. Demek ki Tween birinci ligde oynuyor. Modanın birinci liginde markalar ve tasarımcılar milliyetsiz, sınıfsız ve dünya vatandaşlarıdır çünkü. Uluslararası demek budur.

Yeni gelişmeler

* İngiltere’nin en önemli moda okulu London College of Fashion’dan Tween’e Moda Teknolojisi Master öğrencileriyle ortak bir proje yapma konusunda teklif geldi. Marka 15 öğrenciden “eğlendirici işlevsel tasarımlar” temalı kapsül koleksiyonlar hazırlamasını istedi. Bizim de değerlendirmesine katıldığımız sunumda beş tasarım seçildi. Bunlar, Tween’in 2011 ilkbahar-yaz koleksiyonu içinde yer alacak.
* Son dönemde Londra erkek modasının parlayan yıldızı olarak gösterilen Omar Kashaura markanın 2010-2011 kış koleksiyonu için bir koleksiyon hazırladı.
* Liam Gallegher, Jose Mourinho, Frank Lampard, Jay Z, Keith Urban, Jamie Redknapp, Ryan Giggs, Freddie Ljungberg ve Ringo Starr’dan sonra ünlü tasarımcı Valentino da Tween’i keşfetti. Valentino, geçtiğimiz ay Harvey Nichols’a uğradığında markanın hit ürünlerinden bir yün kaşmir triko satın aldı.
* Son dönemin ünlü müzik grubu Snow Patrol geçtiğimiz yıl ıngiltere turnesi boyunca Tween’den giyindi. şimdi de popülerliğinin zirvesindeki JLS 2010 turnesi boyunca Tween’den giyinecek.

melis alphan'dan alinti yapilmistir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder